Koppla Laptop till TV som extern skärm, bra om du är på jobbet eller kund och behöver stor skärm

När du har en Laptop och går till en kund, eller din arbetsplats, och du behöver en stor skärm, gå runt och se dig om, utifall de har en stor platt TV med HDMI uttag. Och ta med dig en HDMI-kabel – givetvis. Don´t leave the house without it!

För mig som ibland håller kurser på plats på företag och deras personal, i hur man arbetar med CorelDRAW och Corel Photo-Paint (CorelDRAW graphics Suite), så är det inte en helt oviktig sak att kunna. Ibland fungerar inte deras projektorsystem med min laptop, men så har de en TV, av alla prylar att ha på en arbetsplats! 

Det kan vara olika från TV till TV, och från PC till Mac, eller varför inte Linux. Men jag utgår från en PC, Windows 10 och en i detta fall den TV jag kom att använda – JVC LED ”LT”. Med ett menysystem där grafiken på skärmen visar en siffra ”1” eller ”E2”, när man startar TVn. Och den hade en blå skärm när den först kom igång.

I mitt fall hade de inte heller en original fjärrkontroll, men väl en universal från König. (Tror de fick den från Teknikmagasinet). I detta fall är detta inte oviktig information. För det jag behövde var att söka mig fram i menyn efter HDMI, och specifikt E5 HDMI och E6 HDMI. TVn från JVC hade två HDMI-uttag, och E6 HDMI visade sig vara det jag kopplat in min egen HDMI kabel i. (Glöm aldrig er egen HDMI kabel när ni går och ska hålla kurs).

Här är de steg jag gjorde för att få det att fungera.

  1. Anslut HDMI kabeln i er Laptop med  TVns HDMI uttag.
  2. Sätt på TVn och laptop datorn om ni inte redan gjort det. I mitt fall, den JVC jag fick använda, blev det en ljust blå skärm vid start. och siffran 1 i högra övre hörnet – om ni använder samma tv som jag fick göra. (JVC LT och sen en storlek på TV efter ”LT”)
  3. I er Laptop högerklicka på skrivbordet, och välj ”Anpassa skärmupplösning” och välj delade skärmar, eller vad det nu står i er dator. Ni ska i alla fall se två skärmar bredvid varandra. En skärm är 1 (Laptop) och en annan är skärm 2 (TVn).
  4. Använd fjärrkontrollen till TVn (König som är universal, eller originalfjärrkontrollen om ni har den).
  5. Tryck på fjärrkontrollens knapp ”TV/AV”.
  6. Det switchar nu på skärmen över från 1 till E2 uppe i högra hörnet.
  7. Med pilarna på fjärrkontrollen, ta er ned till E5 HDMI eller E6 HDMI. Eller de andra motsvarande symbolerna/siffrorna ihop med ”…HDMI”, som er TV mottagare använder i sitt menysystem.
  8. I mitt fall valde jag E6 HDMI.
  9. Nu bör ni kunna se er Laptops skärm på TVn. Dra nu över från er Laptop till höger eller vänster, det som ni vill se på TV mottagaren.
  10. I mitt fall drog jag över mitt grafiska program CorelDRAW och Corel Photo-Paint, och höll min kurs i Grafisk design och basic bildredigering.

Det var minst sagt ganska skönt att hålla min kurs på ern extern skärm som eleveran kunde se på gemensamt.

Stefan Lindblad
Illustratör & grafisk designer

Gillar ni bloggen, fått tips, och vill supporta, uppskattas alltid en fika. Klicka då på kaffe-knappen nedan. Tack! Den tar er till PayPal.

Prenumerera på bloggen via e-post

Prenumerera på min blogg via email, lika enkelt att avsluta som att påbörja!

Kommentera gärna! - Comment, yes!