Laptops och färgpaletter i CorelDRAW Graphics Suite
OBS! Sedan jag skrev detta tips om färgpaletter, i tidigare versioner av programmen i CorelDRAW graphics Suite X5. I och med version X5, (CorelDRAW graphics Suite X5) har allting förändrats när det gäller färghantering och färgpaletter, både egna och standard. Läs mer om hur detta görs i X5, se länkar. Rekomenderad läsning!
– Document Palette & Image Palette >
– Färghantering i CorelDRAW & Photo-Paint >
– Colour Palette Manager >
Fråga dig själv hur många gånger du har suttit med en dåligt kalibrerad skärm eller en Laptop, och färglagt en illustration i Corel Photo-Paint. Arbetat i timmar, bara för att se hur bildens slutresultat är för ljust eller helt enkelt bara fel färger, vilket är lätt hänt speciellt när man senare tittar på illustrationen på ett utskrivet papper, eller en bättre kalibrerad stationär skärm. Av denna anledning är det bra att göra sina egna skräddarsydda färgpaletter i Corel Photo-Paint. Då är du mer säker på att arbeta med rätt färger. Jag har skrivit om det tidigare, klicka här, ”Egna färgpaletter”>>. Det finns flera sätt att göra en specialanpassad färgpalett. Vilket är en god idé om du jobbar med en bärbar dator, på grund av det sätt de flesta laptops skärmar visar färger.
Jag till exempel sitter en hel del och arbetar med mina illustrationer på en bärbar dator, med CorelDRAW eller Photo-Paint (CorelDRAW Graphics Suite X4) och min Wacom intuos 3 digitala ritplatta. Antingen i en studio, lokal, ett café eller helt enkelt hemma. För att senare kontrollera färgerna på en kalibrerad stationär skärm. Och vare sig du sitter med en stationär eller en laptops datorskärm, om du sitter i ett rum där det är en vanlig glödlampa, då sitter du troligen i en omgivning med mycket gult ljus. Om du sitter på en flygplats kanske du sitter i en kall blå ljusmiljö. Det som kanske upplevdes som urvattnade färger på en Laptops skärm, kan i själva verket vara en mycket färgstark färg, totalt annorlunda mot vad du trodde. Ungefär som att måla med olje eller acrylfärger på duk, i ett rum med vanligt glödlamps ljus och inga fönster, för att när de tas ut i dagsljus på gatan ser väsentligt annorlunda ut med väsentligt starkare färger. Tro mig, jag har gjort just detta misstag själv…. Det finns så många saker att tänka på när man arbetar med färger.
Att sitta i en helt grå neutral miljö kanske inte låter så kul. Så vad är en god praxis när man arbetar med en laptop?
Jag skulle säga att en (men inte den enda) är att försöka få tag i en färg guide från exempelvis PANTONE . Eller någon annan färg guide, bara det är enfärg guide. Med denna färg guide kan du få rätt RGB, CMYK eller PANTONE (PMS) färginställningar att utgå ifrån. Med färg guiden till hands, och om du använder Corel Photo-Paint X4 eller CorelDRAW X4, gå till ”Palette Editor” och gör din egen färgpalett. Med ”dina” färger till hands från din färggudie från exempelvis Pantone (och självklart kan du lägga till från programmens standard färgpaletter, blanda själv i illustrations programmet), kan du vara säker på att få rätt färger i din illustration. Du kan sedan använda denna specifika färgpalett i Corel Photo-Paint X4 och CorelDRAW X4, och därmed inte behöva bära med dig dina färguider på papper, vilka kan väga en del i en ryggsäck.
Stefan Lindblad
Illustrator & konstnär
Tack för blogg-support!