“DU ÄR EN ….kvinnohatare!”

Det var på en utställning jag hade med oljemåleri, och året var 1997. Jag var inne och hälsade på galleristen Urban. Då kom en kvinnlig besökare in. Hon svepte med blicken runt galleriväggarna och betraktade målningarna. Efter ett tag utbrast hon “Du är en kvinnohatare, du är rädd för kvinnor”. Självfallet protesterade jag och sade att jag inte alls var det och undrade vad hon menade, och vad hon fick den absurda idén ifrån. “Se här – du har målat blod som rinner längs hennes rygg, och den där gadden som hotar likt en skorpion” Ja något liknande sade hon i alla fall, det var som sagt 1997. Men hennes nära paniska utbristande var det ingen tvekan om.

Oljemålning vilande kvinna 1995 av Stefan Lindblad, copyright

Vad var det då jag hade målat. Jo en målning jag kallade Vilande kvinna, och som har en huvudbonad med lång spetsig svans. Formen kom till för att jag tyckte att formen gick bra ihop med kompositionen och så vidare, samt blodet som hon tyckte sig se var håret som jag målat, som likt ett tecken var ritat böljande nedför hennes rygg. Det syns kanske inte på denna bild av målningen, men på den tiden lade jag mycket tecken på mina dukar, och hattar på figurernas huvuden. Ögonon sågs sällan på dessa figurer jag höll på och målade i ca 9 år, mellan 1991-2000, då jag tyckte jag var klar med den stilen. Och ett av dessa tecken fick detta hår stå för i denna målning. Här är ett foto av den målningen så kan ni se själva. Varför berättar jag om denna händelse? Jo därför att vad vi tror oss se är inte alltid det som det tycks vara. Och att bilden, stillbilden, oljemålningen kan fortfarande få publiken att reagera. Och detta hände 1997 då sveriges recensenter skrev: “Måleriet är dött och begravt – leve den konceptuella konsten och bla. bla. bla…”

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

Similar Posts

8 Comments

 1. Ja Stefan, vad vill du säga med din målning då? Jag säger ingenting om kvinnohat. Dock så förstår jag inget av målningens symbolik (kan inget alls om konst iofs) och jag hittar inga djupare förklaringar i din text.

 2. Som konstnär har jag rätten att inte kommentera vad jag vill med min målning. Det är upp till dig om du ser något eller inte. Galleribesökaren såg något, du såg inget. Så är det ofta.
  Texten, ja om du inte förstår meningen med min text, eh, vad ska jag då säga?

  Kvinnan i målningen, hon tittar på något som vi inte kan se, det är utanför bilden.

  Konst behöver inte SKRIKA för att att betyda något. Konst kan viska också.

  Romaner är stora poem är små.
  Men saker berättar de ändå

  Stefan

 3. Tjaba Stefan.

  En stilla undran om dina ping till intressant.

  På vilket sätt har någon av dina postning någotsomhelst med “media” eller “reklam” att göra? Dina inlägg tycks passa bättre under “kultur” (eller bildkonst om det hade funnit men bildkonst är ju kultur) än i media&reklam temat som du inte pratar om övh.

 4. Tja Adland!

  Ja det kan man ju undra. Antingen går det av bara farten, skulle kanske lagt denna under kultur. Men vissa saker jag skrivit om har jag tyckt fungerat bäst där under media & reklam.

  Helst skulle jag velat ha en sektion kallad illustration & design då jag trots allt skriver utifrån mitt jobb som illustratör och konstnär.

  men okey, jag ska försöka i farten rikta lite bättre till kultur, men vad är egentligen media & reklam?

  yahoo exempelvis har “artist” under media & reklam under emailregistrationer

  skapa en länk som heter illustration/bild & design så finner du mig där

  stefan

 5. Jag kan inte skapa några nya kategorier – det är inte jag som bygger intressant. Men jag tycker alla dina inlägg passar alldeles utmärkt under kultur. Illustrationer är ju bildkonst är ju kultur. 😉 Väl? Annas kan du ju alltid maila intressant och föreslå ett specifikt ämne.

  Övh betyder överhuvudtaget när man inte orkar slå på alla dom bokstavstangenterna.

  “media” brukar man åsyfta tidningar radio och TV med, och “reklam” är det som brukar bryta upp flödet i dom nämda kanalerna.

 6. “Det senaste ilägget var faktiskt under KULTUR…”

  Ja, jag anmälde ju fel-pingen med en notis om att den borde flyttas istället för att raderas. Från början låg den under reklam och media, vilket denna postning inte handlar om, som sagt.

 7. Adland, varifrån detta engagemang 😉
  Som AD varför inte kolla min websida om du söker illustratör…;-)
  http://www.canvas.nu

  jag skrev och frågade intressant om en möjlig extra kategori.
  Under kultur finns nu endast:
  film, musik.. ingen konst, illustration, design.

  kultur då.
  Men ibland kan det slinta, dessutom kan jag ibland skriva om sånt som jag anser tillhör media & reklam…
  så ta inte för givet att allt är bara kultur bara för att jag, io, moi, I skriver.

  stefan

Comments are closed.