Myndigheter och deras öppettider

Jag är inte arbetslös, jag har egen firma som illustratör. Men något som slår mig alltsom oftast är myndigheters många gånger konstiga öppettider, och nu speciellt arbetsförmedlingen. Idag pratade jag med en i min närhet som frågade per telefon om jag satt vid datorn och om jag kunde kolla öppettiderna på arbetsförmedlingen. I det fall turen var på personens sida för att lämna in ett papper för underskrift. Jag kollade olika AF-kontor och öppettiden sade 10-16. Jag kollade snabbt på webben AF-kontoret på södermalm 10-16 men efter 5 november ändrade tider. Det står:

Ändrade öppettider
Fredag den 5 november har vi ändrade öppettider enligt följande:
Självservice         08:00 – 12:00
Personlig service  10:00 – 12:00
Telefontid            08:00 – 12:30

Och så där fortsatte det. Skandal egentligen, men vanligt enligt min egen erfarenhet gällande myndigheters öppettider.

För vem finns arbetsförmedlingen till egentligen. De anställda eller de för vars skull de arbetar där på AF?

Hur kan en myndighet så viktig som arbetsförmedlingen stänga besökskontor redan klockan 16 eller bara den sak att de öppnar först kl. 10. Visst de har öppet telefontid på deras kundtjänst har jag fått veta, men ibland ska ju ett papper in för exempelvis underskrift. Och underskrifter är fortfarande svåra att få per telefon, de skrivs ju liksom inte i etern.

Det som slår mig är att inte nog med att de arbetssökande ska söka jobb, men om de exempelvis är på en abetspraktik och behöver en underskrift från AF så kan de väl på AF  inte begära att de ska springa från sin arbetspraktik bara så där – eller gör de kanske det. Begär att de ska komma springande efter varje handläggares minsta vink? För vem ska de arbetssökande göra bra ifrån sig, en handläggare på AF eller chef och kollegor på den arbetspraktik de hoppas eventuellt få jobb hos? Att springa iväg när det är toppar på en arbetsplats/praktik som alla förväntas ställa upp att jobba på, är inte vad som imponerar på mången arbetsgivare. Praktik eller inte praktik. I vilket fall som helst så lägger det bara en olustkänsla ytterligare på den arbetssökande som sitter på arbetspraktikplatsen.

För vem arbetar myndigheterna?

Jag anser det vara rimligt att man har ett kontor öppet fram till kl 17, helst kl 18, och att handläggare finns tillgängliga fram till kl. 17 eller 18. Allt annat är bara att försvåra det för de arbetssökande som är AFs “kunder”. 

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts