| | | | |

Wacoms Cintiq 22 är professionell vilket även Wacom Cintiq Pro 27 är

Hur cool nya Wacom Cintiq 27 pro än är, så kommer i alla fall jag aldrig köpa den för 3,850.00 Euro. Och vill ni ha ett ergonomiskt bordstöd för att helt enkelt arbeta bättre, får man det som ett paket, bundle, för 4500 Euro i Wacoms egen webbshop. Som sagt, andra får göra det.

Ta fram stora plånboken

Dustin onlinebutiken säljer Wacom cintiq pro 27 där bordsstödet ”stand” ingår, för den nätta summan 56 869 kr.  (SEK). Det gäller att ha många kronor att spendera om ni ska känna er proffsiga i Wacom marketings ögon. På Scandinavian Photo är den lite billigare. ”Bara” 51 000 kr.

Wacom Cintiq 22

Samtidigt säljs utmärkta Wacom Cintiq 22 för mellan 9500 kr och 16 000 kr ink.moms beroende på butik.  Och då ingår det ergonomiska bordsstödet. Det är modellen utan ”PRO”.

Wacom Cintiq Pro 24 går lös på 31 000 på Dustin.

Wacom Cintiq Pro 27
Högupplöst ritplatta med 120 Hz-skärm

Lite konsumentupplysning för digitala tecknande illustratörer

Wacom gör digitala konstnärer och illustratörer en stor otjänst i sin iver att sälja sina high-end produkter de säljer med prefixet PRO som de enda för proffs. Igår var den utan PRO en promodell, men idag anser de inte att professionella kan använda samma verktyg. Nu när de säljer ett verktyg med mer bells and whistles.

Det jag alltid vänt mig emot i Wacoms reklamkampanjer är dissandet av de som inte är deras pro-modeller. De marknadsför dem ungefär som om de utan tillägget ”Pro” inte skulle kunna användas professionellt. Vilket är ganska absurt. De utan pro används professionellt dagligen i stora delar av vår kända värld.

Wacom Cintiq 22

Hjälper företag sina kunder

Jag har vänt mig mot sånt här ända sedan jag som 16 åring gick in i en konstnärsmaterials butik på Söder i Stockholm och blev lurad av personalen. En rödhårig tjej som var lite kaxig och såg lite konstnärlig ut. Hon fick mig tro att bara den dyraste franska fina linneduken, oljefärgen och penslarna var proffsiga nog för en oljemålning. En lögn, helt enkelt.

Hon påverkade mig som ung 16 årig aspirerande konstnär ganska negativt i några år framåt.

Första året gick jag till samma butik med en klump i magen. Och undvek henne. När jag blev 17 hade jag lärt mig lite mer om material och blev mer irriterad över att ha blivit lurad. Jag gick oftare till en annan butik. Blev bättre behandlad. Hittade fler märken på oljefärg och ritblock.

Wacom borde tänka nytt i hur de marknadsför sina produkter. De ljuger såklart inte. De vill bara får oss via sin reklam och deras säljtaktik få oss tro att deras dyrare modeller med pro är proffsiga och de övriga utan pro något endast för amatörer, studenter. ”Entry level and students”.

Det skapar endast stress och osäkerhet bland nybörjare inom digitalt skapande. Unga som erfarna.

Sätt igång och skapa. Teckna och måla digitalt och varför inte använda samma modell jag använder i mitt arbete som professionell illustratör – Wacom Cintiq 22. Väsentligt billigare än Pro 27. Slutresultatet när du skickar iväg till kund, blir lika professionellt.

Skillnaderna mellan Wacoms modeller PRO och utan PRO

Jag köpte tidigare en Wacom Cintiq Pro 16. Utmärkt skärm och färgåtergivning att rita på, med utmärkta pennan Pro Pen 2. Den kostade 15 000 kr. inklusive moms på Scandinavian Photos butik på Vasagatan i Stockholm.

Men den visade sig bland annat för liten för mig och lät för mycket. Så jag sålde den och köpte istället Wacom Cintiq 22. Först för storlekens skull. Sen upptäckte jag flera fördelar med just Cintiq 22. Jag är väldigt nöjd med mitt val.

Det finns såklart tekniska skillnader och funktioner mellan de med Pro och de utan pro. Skärmen och ghosting när man använder pennan på Pro modellerna är bättre ur en synvinkel. Men det gör inte nödvändigtvis att de utan pro prefix inte kan användas eller används av proffs.

I mina ögon är det viktigaste som skiljer dessa produktlinjer från varandra utifrån en proffsynpunkt är färgåtergivningen på displayen/skärmen. Men det tittar jag närmare på i mitt andra blogginlägg.

Wacoms marketing bör komma på ett bättre sätt att beskriva sina Cintiq som inte har ”pro”.

Stefan Lindblad

Illustratör, konstnär

Similar Posts