| | | |

Illustration om ett vitt plåster på axeln, vaccin och om att gå din egen väg

Vaccin, plåster, kvinna tittar på mobilen, smartphone, trafikljus, människor vid övergångsställ, pojke med ritblock i handen, illustratör Stefan Lindblad illustration

Att gå sin egen väg i praktiken innebär olika saker för varje individ. I dessa polariserade tider kan det vara om att ta covid vaccin eller inte. För eller emot ett politiskt parti. Ska du våga satsa på en karriär som illustratör och konstnär. Eller mindre synbara skillnader och beslut som får stor påverkan.

Jag cyklade längs med Skeppsbron i Gamla Stan i Stockholm, stannade vid rödljusen, där en grupp människor vid övergångsstället väntade på grön gubbe. Precis innan de skulle passera var det omöjligt att inte notera ett vitt fyrkantigt plåster på kvinnans axel. Plåstret bokstavligen lös mig i ansiktet som en strålkastare. Hon var den enda med ett plåster – ett covid vaccinplåster. I ett en icke pandemisk tid hade ingen reagerat så starkt, gett upphov till så många associationer. Idag i en polariserad tid risk för en helt annan, rent aggressiv reaktion.

Vaccin, plåster, kvinna tittar på mobilen, smartphone, trafikljus, människor vid övergångsställ, pojke med ritblock i handen, illustratör Stefan Lindblad illustration
”Go ONE´s own way”, Illustration Stefan Lindblad

Våga gå sin egen väg

Att gå sin egen väg handlar om att ta ett eget beslut. När jag tänker tillbaka på situationer i mitt eget liv, där jag tagit ett eget beslut, som skapat starka reaktioner – när jag som 13 åring och fram till 24 årsåldern bestämde mig för att bli konstnär och möttes av starkt negativa reaktioner: ”Vem tror du att du är?”. På samma gång som många tyckte det var roligt fanns det andra som kände ett hot, blev avvisande, nedlåtande och så vidare. Att jag så tidigt tog ett beslut och dessutom brann för det – att bli konstnär – utmanade flera människors egen uppfattning om deras egna val. Med resultat att de ville slå till mig – emotionellt.

När jag tog de där vaccinsprutorna mot Covid, och lade upp på Linkedin en bild av mig sittandes på Zinkens idrottsplats med plåster på, blev flera okända människor aggressiva. Människor jag aldrig träffat, på ett socialt medie. Lite som när jag ställt ut konst på gallerier och människor jag aldrig träffat ansåg att de var i sin fulla rätt att förolämpa mig rakt i ansiktet – för att de inte tyckte om en tavla jag målat. Att då våga stå på sig och gå sin egen väg är en styrka. Det svåraste hindret – att ta steget – känns befriande och stärkande när man gör det.

Ta beslut om att bli konstnär gav reaktioner

När jag bestämde mig för att starta eget företag företag och gå all-in som illustratör, utmanade jag igen konventioner. Det kan i vissas ögon låta märkligt, kanske. Men beslut som egentligen inte påverkar andra människor kan ändå utmana dem. Trots att mitt val aldrig varit att utmana dessa människor.

Så att ”Go Ones own way” – gå sin egen väg som jag skrivit på min illustration, är på ett sätt revolutionerande och hotfullt. Samtidigt som det är hoppfullt och inspirerande.

Konstnären Marc Chagalls inspirerande ord om att gå sin egen väg

När jag var runt 18-21 år låste jag Marc Chagalls biografi ”Ma Vie!” – ”Mitt Liv”. I ett kapitel går lille Marc med sin mamma till den store lokalt kände konstnärens ateljé i den Belarusiska staden Vitebsk. De går in i entrén och uppför en trappa. Ser den stora Mästarens oljemålningar och Marcs mamma säger: ”Men Marc, hur ska någonsin kunna måla så här?”. Varpå Marc Chagall tänkte för sig själv: ”Mamma, varför skulle jag ens vilja måla så där”.

Våga gå din egen väg.

Stefan Lindblad
Illustratör, konstnär

Similar Posts