Förhandla eller offerter igen, offentlig upphandling

Förhandling, denna konst, vart försvann den? Den här våren har jag gått miste – om man kan säga så – om 4-5 uppdrag. De hade alla hittat mig och min hemsida via Google. De var statliga, kommunala och regioner / landsting och ett stort försäkringsbolag. Ingen av dem träffade mig för ett fysiskt eller digitalt möte. Alla ringde efter initialt skickade email.

Alla lät nöjda och glada och ville anlita mig – sade dem. Men…

Exakt varför de valde andra illustratörer är omöjligt att säga. Bara de vet. Men de skäl de gav var att de valt att gå med andra efter att ha fått offert och redan pågående direkta offentliga upphandlingar.

För många stora företags säljare så är 4-5 möjligheter ingenting. Men för en enskild person och företag desto tråkigare, såklart.

I varje telefonsamtal och förhandling och uppföljning så var alla utom en ovilliga till förhandling. De ville bara ha en offert, jämföra. Och sen en av dem som försökte få mig att illustrera, föll på – hans överordnade hade pågående direkta upphandlingar med tre andra illustratörer. Kan det varit statligt, låga arvoden? Förlåt, men jag har vid arvoden blivit lite desillusionerad.

Jag brukar säga: Nej tack, inget statligt, kommunalt eller landsting/region. Trots att jag inte är dyr så är det alltid någon annan som droppar sina arvoden som en sten. Och affären borta. Så jag söker själv aldrig de uppdragsgivarna. Men denna vår kom de åter till mig. De gillar min tecknade stil och tidigare uppdrag, gillar min hemsida och verkar tycka att jag var okey i telefon.

Jag har kört eget sen 1997. En rollercoaster kan jag säga. Upp och ned och upp igen. För många av mina kunder i några för mig viktiga brånscher har personliga möten försvunnit helt, sedan cirka 2010.

Jag byggde mitt företag – som illustratör, designer och konstnär – på telefonsamtal och mail som ledde till många personliga kundmöten varje vecka i flera års tid. Alla de situationer jag hamnade i och lärde mig av. Inspirerande många gånger.

Det jag saknar är förhandling öga mot öga. Där nerven finns. Där lyssnandets konst får möjlighet att känna in. Och se möjligheter men samtidigt bara backa och tacka nej om det inte känns bra.

Men också se möjligheter i ögonblicken till priskorrigering och andra instick, och få en affär att gå igenom.

Med offerter och direkt upphandling där jag inte kan vara med och påverka mer än att skriva och skicka in, försvinner allt detta.

Affärer kan vara så roligt – när det finns möjligheter. När alla möjligheter dras undan finns inget kvar.

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts