Intervjuserien: Toby Mikle arbetar som frilansande teknisk illustratör i USA

En ny intervju i min ständigt pågående intervjuserie med andra illustratörer, konstnärer och formgivare, designers, tryckare och skyltmakare runt om i världen.

Både Toby Mikle och jag är illustratörer. Medans jag surfade runt på internet för att leta efter inspiration och lite referensmaterial för lite eget illustrationsjobb hamnade jag oväntat på Toby Mikle’s hemsida med sina tekniska illustrationer. Jag gillade vad jag såg av Toby Mikles arbete. Liksom många andra illustratörer har han arbetat med mer än en typ av teknik/stil. Men den här intervjun är att fokuserar på Tobys tekniska illustrationer och viktiga saker som kaffe

Ditt namn:
Toby Mikle

Hemsida:
http://www.technicalillustration.org
Facebook-sida
Google Plus

Toby Mikle teknisk illustratör, USA

Hej Toby, och tack för att du deltar i min intervjuserie med illustratörer från hela världen här på min blogg.

Inga problem, tack för att jag fick vara en del av detta projekt.

Vilken typ av illustrations arbete producerar du?

Mitt fokus ligger främst på vektorillustration.

Vilket år började du jobba som illustratör?

1999 Jag beslutade att frilansa fulltid och hade flera deltidsarbeten samtidigt som jag byggde upp en kundbas.

Arbetar du idag som frilansare eller anställd illustratör?

Även om jag har tagit vissa kortsiktiga anställningar i form av korta kontrakt under ett projekt som illustratör, så är ändå huvudelen av mitt sätt att jobba att se som frilans.

Vilken eller vilka programvara använder du?

CorelDraw, Adobe Illustrator

Idag i vår digitala värld, arbetar du med traditionella medel också?

Jag tecknar på papper för skojs skull, men tycker att konceptskisser kan skapas och ändras mycket enklare i digitalt format.

Vad är det som du gillar med ditt arbete?

Utmaningen att ta källmaterial och skapa en dynamisk visuell representation som inte bara är intressant men informativa till slutanvändaren.

Vad fick dig att börja arbeta med teknisk illustration

Jag erbjöd en mängd Illustrations tjänster när jag blev kontaktad av en entreprenör för Memorex. Jag skapade en prov-illustration från ett foto på en radio och anlitades därefter att skapa alla resterande bildjobben. Sedan dess har jag arbetat för ett stort antal kunder, både stora och små.

När det kommer till teknisk illustration, vad tycker du är viktigt att tänka på när du startar ett projekt.

Vilket som är det mest visuellt tilltalande sätt att representera uppdraget, och som tydligt tjänar sitt syfte med illustrationen.

Om din klient av någon anledning ger dig en begränsad brief, börjar du då direkt att arbeta för att bara få komma igång, och senare återkomma till kunden med fler frågor allteftersom. Eller pressar du din kund, uppdragsgivare med adekvata frågor så att du vet direkt vad du förväntas göra?

Jag gör det klart från början att jag antingen får all de referenser, beskrivningar och källmaterial som finns och som jag behöver, men får jag inte det så påbörjar ingenting. Kvalitéten på projektbeskrivningen, den riktning som ges, och kvaliteten på de källor som jag får kommer påverka der övergripande resultatets kvalité. Både budget och det önskade resultat.

I slutändan kommer människor att titta på dina tekniska illustrationer av en anledning. Till exempel om de köper en produkt. Vad har du lärt genom åren att vara extra viktigt?

Linjebredder, bryta linjer när de hamnar bakom något och inte längre är lika viktiga element i bilden. Övergripande visuella kommunikationstekniker.

Föredrar du 2D eller 3D tech illustration

3D är vackert, men jag arbetar bara i 2D.

Bland alla de produkter som du illustrerar är det någon särskild produkt som du upplever särskilt svåra att fånga, oavsett anledning?

Det är oerhört svårt, men också en utmaning som jag älskar, att skapa mycket detaljerade scener, som en fabrik, raffinaderi, flygplats eller huvudstaden i Washington DC

Vad tycker du är det vanligaste problemet eller missförstå en ny eller erfaren illustratör gör?

Att underskatta den tid det tar att skapa en vektorbaserad Illustration.

Vad tror du gör något till en riktigt bra teknisk illustration?

En som är tilltalande att se på och kommuniceras på ett effektivt sätt med betraktaren, läsaren.

Skulle du säga att det finns ett annat sätt i hur du arbetar i dag med hur det var när du först började. Affärsmässigt?

Bara att jag har olika tekniker och nu mer erfaren att förstå var kunden och jag måste börja.

Gör du som jag gör att du sitter på kafeer och arbetar, för att brainstorma osv? Och i så fall tar du med bara ett skissbok och pennor eller tar du med datorn och en wacom ritplatta?

Jag ta med en skissbok med mig när jag går ut, men det är mer för personlig konstnärlig frihet än arbete. Jag gillar att ta pauser, och skulle jag bara skapa tekniska illustrationer skulle det få mig att känna mig som en robot, om jag inte kunde utforska den organiska världen och kanske få lite av det jag ser där ute, in i de tekniska illustrationernas design.

Och slutligen kaffe. Alla får denna fråga: Kaffe eller te på morgonen?

Kaffe, med koffeinhaltig dt pop, sedan mer kaffe

Helt rätt 🙂 Tack Toby!

Tack Stefan! 🙂

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare
www.canvas.nu

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.