Publicera din egen bok via Print On Demand eller hybridförlag
Hur publicerar du din egen bok. Via traditionellt bokförlag eller ett hybridförlag.
Vanliga bokförlag har anlitat mig vid flertalet tillfällen, för att både illustrera deras böcker samt formge böckers bokomslag. Därutöver har jag även givit ut böcker helt på egen hand. Grafisk roman (Seriebok) och olika målarböcker.
Jag får ibland frågor om att ge ut egna böcker per email, men jag hinner inte svara så detaljerat på alla de frågor jag får. Hoppas därför att denna bloggtext kan hjälpa någon i deras beslut om hur de kan ge ut sina böcker. Och det jag anser från mitt eget perspektiv bör strunta i.
Det tråkiga först är realistisk förväntan
Om du är en opublicerad författare eller illustratör som blivit refuserad eller inte anlitad av bokförlag så finns det ofta ett skäl till det. Konkurrensen är stenhård. Du kan vara briljant men ändå inte bli anlitad, eftersom det finns minst lika bra eller mindre bra människor som konkurrerar om samma utrymme och uppmärksamhet. Konkurrensen är som sagt knivskarp och nålsögat är mycket litet.
Det är här Print on Demand (POD) och Hybridförlag kommer in.
Självklart ska du ge ut en bok om du verkligen vill det. Men ha i åtanke en realistisk bild för det blir högst troligtvis en förlustaffär enligt all statistik om du ger ut en egen bok helt på egen hand. Och definitivt om du som privatperson ger ut din bok via ett svenskt hybridförlag.
Dessutom troligtvis ingen större försäljning av din bok om du trycker upp den i hundratals exemplar själv på ett tryckeri – om du inte säkrat en försäljning av dina böcker redan innan du går till ett tryckeri. Helt enkelt, det är som vilken produkt som helst. Producera inte mer än att du kan få tillbaka alla dina utgifter. Har du ingen säkrad köpare och inga försäljnings- och distributionskanaler så är det en förlust från start.
En bra tecknare som ger ut målarböcker är ingen säljande trend längre. Den tog slut i december 2015, eller däromkring.
Strunta i hybridförlag, det är ofta bortkastade pengar
Hybridförlag är ibland bokförlag som har både en mer traditionell utgivning där de anlitar dig och ger ut din bok. Du kanske skickade in ett manus, de accepterade och de ger ut din bok. De står för alla utgifter och använder all sin kunskap för att sälja och distribuera din bok.
Och om du är en illustratör så anlitar de dig. Ni skriver ett kontrakt, avtal där du kanske får en engångsbetalning eller ett garantibelopp ihop med en royalty. Du kanske får behålla din copyright och alla dina rättigheter eller så säljer du dina rättigheter. Och så vidare.
När det kommer till målarböcker – en illustratör kontaktade mig och frågade om råd, och det gav mig uppslag till det här blogginlägget. Ihop med att jag reagerat starkt emot hybridförlag som säljer en tjänst med otydliga förespeglingar och till och med sekretessavtal, enligt det som framkommit i interbjuer med människor som gav ut böcker via hybridförlag i sverige.
Det är roligt att publicera och ge ut sin egen bok
Nu till det mer roliga: det fanns målarböcker innan, under och efter trenden år 2015. Så även om marknaden är mindre idag så existerar det ändå ett behov. Riktade mot både en vuxen publik som barn.
När jag gav ut min första målarbok visste jag inte ens om att det var en trend. Jag ville bara ge ut en bok med teckningar som andra kunde färglägga. Min flickvän och jag gick in på fotografiska museet och deras bokhandel. Där fanns det min framför mig et flertal böcker för vuxna. En bok hade 40 sidor att färglägga. Men det var exakt samma bil på alla sidor. Så jag utropade över bokhyllan: Det här kan jag göra roligare. Jag måste skapa min egen målarbok men med unika illustrationer på varje sida.
Jag gjorde lite research och fann att det var en pågående trend och satte igång direkt. Jag uteslöt helt och hållet att kontakta de vanliga bokförlag som anlitat mig som illustratör för barn och ungdomsböcker. Trender tar slut snabbt så det kändes som att ska det ske så måste jag få ut boken snabbt.
Sagt och gjort. Jag cyklade under månad runt i stockholm och tecknade av platser. Därefter skapade jag min första av tre målarböcker: Stockholm Urban Mix. Läs mer om projektet målarboken Stockholm urban Mix.
Ska du skapa en egen bok och vill ge ut en målarbok: ha rimliga förhoppningar. De flesta bokförlag kommer tacka nej.
Jag gav ut 3 olika målarböcker – och snabbt, när jag förstod att det var en trend. Första boken sålde bäst. Andra boken lite mindre. Och den tredje sämst, typ en katastrof i försäljning. Trenden var slut.
Så här kan du skapa din egen bokförlag
Teckna alla dina illustrationer (eller din första roman). Gör allt material klart.
Ta reda på vilka bokförlag som ger ut målarböcker. Sök på nätet eller gå helt enkelt in i en vanlig bokhandel och leta efter målarböcker. Bokförlagens namn står alltid tydligt. Och kontakta dem. De har ofta en sektion på sin hemsida riktad till frilansare och manusförfattare som vill skicka in sina böcker.
Så här kan du ge ut din bok själv
Skaffa dig ett layoutprogram som exempelvis CorelDRAW och lär dig arbeta med prgrammet för att skapa en professionell layout och ett professionellt tryckoriginal. Jag har en onlinekurs i hur man arbetar med just detta, på min onlinekurssida canvas.nu/onlinekurser.
Alternativt att du använder ett annat grafisk layoutprogram som är gratis eller betalar för.
Du kommer behöva skapa en inlaga samt ett bokomslag. Och sedan välja rätt sorts pdf-format. Anpassad för tryck.
När du skapat ditt tryckoriginal och din bok bara väntar på att få möta sina nya läsare eller nya färgläggare av din illustrationer, måste du hitta ett sätt och en plattform där du kan ge ut din bok.
Mitt förlag är att du skapar 1-5 exemplar i tryckt form som du kan visa upp, för potentiella köpare.
Besök en lokal bokhandlare eller butik som säljer böcker och visa upp din bok. Prata med inköparen och se om intresse finns. Vill de köpa 2-10 böcker så är det i fråga om antal ganska vanligt. Då du ger ut den själv och de har ingen säljstatistik eller bakgrund att luta sig emot. Så var glad om de köper in 2-10 böcker.
Själv fick jag sälja mina målarböcker till både bokhandel, designbutiker och en lokal Ica Kvantum som gillade att ge support till lokala frilansare. En del köpte 2 ex medans andra kunde köpa in 5, 10 och 20 böcker som start. Men mestadels sålde jag mina målarböcker via onlinebutiker såsom Amazon, Bokus, Adlibris och så vidare.
Fick en fråga om målarböcker
En fråga jag fick i mailet om att ge ut en egen målarbok var om hur många sidor en bok skulle ha. Mitt svar är: titta på hur många sidor det är i de böckerna du tycker påminner om din egen bok. Och välj liknande antal sidor och papperskvalitet.
Böcker är dyra att trycka upp
Det är dyrt att producera böcker. Därför är som exempel 75 000 som nämndes i en dokumentär om hybridförlaget Lava, för att låta ett hybridförlag producera din bok, utifrån den enskilda kostnaden de debiterar dig, inte så hög. Det kan vara en lägre summa eller ett högre arvode. Men böcker är dyra. Det är en tryckkostnad för antal böcker som trycks upp. Frakt av böckerna. Och sedan männsikor som är involverade i att producera boken på ett förlag får en lön. Sedan eventuella frilansare som illustratörer, fotografer, grafiska formgivare, sätteri och så vidare. Allt och alla ska ha sin del av kakan. Ingen arbetar gratis förutom du själv. Du tjänar pengarna på royalty och försäljning av bokexemplar.
För att sälja din bok behövs det dessutom skänkas en hel del böcker gratis till alla möjliga såsom potentiella recensenter, inköpare och alla som du hoppas kan vara intresserade av att köpa in och göra reklam för din bok. Du kanske behöver göra reklam på sociala medier och så vidare. Allting kostar pengar. Och, om du gör detta helt själv dessutom så tar det upp väldigt mycket av din tid och pengar.
Böcker är en dyr sak.
Tips för målarböckers teckningar
För detaljerade bilder och för små detaljer och områden att fylla i var inte populärt, fick jag lära mig från flera olika grupper på facebook, som fokuserade på målarböcker för vuxna. Inte heller ville de se en massa skuggeffekter eftersom de vill färglägga skuggor själva. Skuggor kunde vara ok om det kändes berättigat.
Ta reda på hur andra har gjort.
Hybridförlag är ganska onödigt
Om du ger ut böckerna själv, som jag gjorde, strunta i de svenska hybridförlagen såsom Lava. Helt onödig kostnad för dig. Och extremt dålig exponering. De sätter kanske ihop en form av din bok enligt en mall de skapat. Skickar till tryckeri. Och en räkning till dig. Och när det gällde LAVA enligt de nyhetsinslag som gjort om deras upplägg, även avtal som kändes i sina detaljer som mer intresseade av att skydda sig själva än att tänka på ett gott samarbete. Och, de kunde eventuellt ge upplevelsen att de skulle marknadsföra en bok professionellt men gjorde allt annat än just det. De verkade med andra ord mest intresserade av att tjäna snabba pengar på att sätt ihop din bok.
Och det finns väsentligt bättre alternativ att använda sig än hybridförlag för din första bok.
Kritik mot hybridförlag
- Efter svts granskning författarforbundet varnar for hybridforlaget lava
- Hybridförlagens tystnadsklausul hindrar författarna från att berätta känner mig dum
- Efter svts granskning lava tar bort sekretessklausulen
Tryck upp själv via ett tryckeri eller Print On Demand.
Prova göra som jag gjorde – Print On Demand via Amazon Kindle Direct och Ingramspark i USA. Allt är väsentligt billigare och inga konstiga avtal. Amazon Kidle Direct och Ingram spark ser direkt till att din bok kommer finnas tillgänglig i bland annan Amazons onlinebutiker för böcker. Och väljer du en större spridning spå kan du nås till aktörers ssåsom Bokus och Adlibris. Och så vidare.
Läs mer om Amazon Kindle Directs priser och villkor, här!
Dina kostnader blir försvinnande litet. Amazon Kindle Direct tar inte betalt för att du lägger upp din PDF (din bok) utan tar betalt av dig i form av att de ger dig royalty på all de böcker du säljer – och snabbt i all jämföresle. När någonm köper din bok på Amazon så trycks den upp – Print On Demand. De trycker endast upp exakt så många böcker som beställs och säljs. Och du äger såklart alla rättigheter till din bok.
Deras POD – Print On Demand är ett för mig självklart val och helt överlägset alla svenska hybridförlag utifrån ett rent ekonomiskt perspektiv. En del svenska hybridförlag kanske inte kallar sig strikt som sådant utan kallar sig just PoD och du behöver betala flera tusen kronor för att bara ladda upp en PDF. Ett svenskt sådant krävde för några år sedan 8000 kr + moms bara för att ge dig möjligheten att ladda upp en PDF. Medans Ingramspark tidigare debiterade 50 US Dollar, cirka 500kr. Medans Amazon Kindle Direct senast jag tittade inte debiterar en enda krona.
Läs mer om Ingramsparks priser och villkor, här!
De trycker och distribuerar dina böcker på alla möjliga onlinebutiker, såsom Amazon, Bokus, Adlibris och i stort sett hela världen.
Sen måste du såklart fortfarande göra reklam för din bok själv. Och det är där det alltid blir tufft. För hur ska människor se just din bok bland miljoner andra? Det räcker inte bara att Amazon och Ingramspark ser till att de finns till försäljning. Du måste få ut till människor att boken finns att köpa – hos dem.
Ett svenska hybridförlag kan helt enkelt inte konkurrera prismässigt med Amazon och Ingramspark. Och du sparar väldigt mycket pengar.
Hos både Amazon Kindle Direct och Ingramspark kan du beställa trcykta böcker i många exemplar. De tar då en kostynad för trycxk och frakt. Samt eventuell moms och frakt. De skickas utanför EU till ett EU-land som svergie och då kan böckerna ligga hos svenska tullen i ett antal veckor och du får betala tullavgifter på detta, såklart. Ta reda på hur hög tullavgiften blir. EN kostnad du såklart lägger på som en kostnad när någon frågar dig om att få köpa in dina böcker.
Du räknar ut priset för vad en enskild bok kostar att trycka upp + moms. Därefter lägger du till vad du vill tjäna på boken. Säg, 70kr för att producera boken + 25% moms. Därefter lägger du till exempelvis 20 kr per bok + 6-25%.. Där har du inköpspriset för bokhandeln. Ju fler böcker de köper hu billigare blir böckerna i inköp.
Ungefär så.
Tryck upp böcker till dig själv via Amazon kindle direct eller Ingramspark. Och sälj till de som köper kn boken. Och låt privatpersoner köpa direct av dig eller via Amazon.se eller en bokhandel.
Du kan även titta runt efter svenska tryckerier av böcker samt tryckerier i polen och baltikum. Se hur mycket det kostar. Det kan vara värt mycket då det kan bli billigare och snabbare då de inte kommer ligga kvar i tullen och med tullavgifter.
Lycka till med din bok!
Här exempel på eget utgivna böcker
Illustratör och utgivare av egna böcker.
ASHES, Stockholm Urban Mix, The Eclectic Colouring Book, Freestyle Mandala
Stefan Lindblad