Vilken CorelDRAW version ska man välja
Corel har tre olika paket varianter av CorelDRAW att välja emellan. Den professionella paketversionen CorelDRAW Graphics Suite, CorelDRAW Standard som en gång hette Home & Student och slutligen CorelDRAW Essentials.
Vilken version man väljer beror på de behov man har samtidigt som priset blir olika såklart. Själv använder jag alltid CorelDRAW Graphics Suite. Mitt val är för mig ganska självklart då jag arbetar på heltid som illustratör och Graphic Artist/ grafisk designer, frilans med eget företag. Jag behöver ha alla verktyg och möjligheter till hands.
En stor nyhet fortfarande sedan några år tillbaka är att både MAC och Windows version finns numer. Vilket inte var fallet tidigare. Corel arbetade nära med Apple för att göra en Mac version som är en renodlad Mac version. Windows versionen har varit det enda valet tidigare.
Den som inte behöver den dyrare fulla versionen utan klarar sig med ett av de två mindre paketen gör rätt i att välja det som passar deras behov. Priset samt vad som ingår skiljer sig markant mellan de tre olika paketen.
Paketens skillnader i fokus:
- CorelDRAW Graphics Suite – För de som professionellt använder programmen och funktionerna.
- CorelDRAW Standard – För de som behöver lite mer kraft men ändå inte behöver alla verktyg, men vill skapa med lite mer kraft, på ens företag, jobb eller som hobby.
- CorelDRAW Essentials – För DIY, för de som vill skapa design som hobby och använder CorelDRAW till och från.
Corels officiella Matrix som visar på skillnaderna mellan de olika versionerna – version 2020 – kan ni läsa om i denna PDF matrix CorelDRAW.
Besök Corels egen hemsida för mer information om CorelDRAW >
Prenumeration eller betala bara en gång
Prenumerationsmodellen är exempelvis den enda modellen som ADOBE erbjuder sina användare. Till skillnad mot Corel som erbjuder sina olika programvaror såsom CorelDRAW med fler betalningsmöjligheter.
Corel erbjuder användare att köpa dels enskilda licenser, vilket vi ofta ser som det mest naturliga när vi är en person som köper en licens till oss själv samt olika Volume licensing (Enterprise, företagslicenser osv) som är fördelaktigt för företag som köper flera licenser på en gång till flera anställda.
Den licens jag själv använder är en styck licens, och det finns olika val att välja bland: 1) Prenumeration = Årlig betalning/Annual Plan, 2) Engångsbetalning/One-Time Purchase, och 3) uppgradering.
Uppgradering är intressant för de som köper en One-Time Purchase, det vill säga köper en licens en gång, kan använda licensen fritt i många år så länge de vill mer eller mindre . Skillnaden idag mot för tills 2-3 år sedan (nu är det år februari 2021) är att uppgradering inte är halva priset av engångsköpet utan stället fullt pris en gång till.
Innan man hoppar till och tycker det är lite snålt tilltaget – jag gillar egentligen inte heller att det är fullt pris igen, vem vill inte spara pengar – så sparar man ändå pengar redan på tredje året. En prenumeration kostar 3950 kr. per år varje år. På två år är man uppe redan i vad en engångsversion/ Perpetual/One-Time Purchase kostar, 7900 kr. Så låt säga att du som de flesta användare inte uppgraderar din licens varje år och kanske först efter 3-4 år eller mer, så har du sparat pengar i slutändan, om du tar flera år på dig att uppgradera.
Det finns fördelar såklart med att ha en lägre årskostnad – 3900 då du alltid får senaste versionen med alla de senaste tilläggen, nyheterna och så vidare. Du har alltid det senaste. Och det är inte alltid så oviktigt att ha det. Det kan vara centralt att man har det. Exempelvis om man får en Adobe Illustrator fil/dokument eller Adobe Photoshop fil. Om du har den senaste versionen av CorelDRAW så kan du vara mer säker på att du kan öppna de senaste versionerna av Adobes filformat.
Med andra ord, välj den version som passar dina behov, och välj den prisplan som passar dig bäst.
Stefan Lindblad
Illustratör, Graphic Artist/designer