| | |

Arbeta hemifrån tips för illustratörer

Efter pandemiår kan man tycka att de flesta bör veta hur man gör för att arbeta hemifrån. De flesta har jobbat hemma 1.5 år och borde väl kunna detta numer, inte sant. Men livet är inte så enkelt. Att jobba hemma i 1.5 år som anställd är inte detsamma som att jobba hemma som frilans och egenföretagare år ut och år in. Jag har gjort det sedan 2005. Här är några tankar och tips som kanske kan vara till hjälp.

Illustration Stefan Lindblad, moped ur serieboken ASHES. Tecknar i Corel Photo-Paint

Rutiner och disciplin, en illustratörs bästa vän


En av de största utmaningarna med att arbeta själv och dessutom hemma är, disciplin. Du kommer aldrig ifrån detta faktum. När jag själv startade min karriär som frilans illustratör arbetade jag på olika teatrar på kvällarna och hade en helt annan dygnsrytm och arbetstider. Det första jag konstaterade var att mina potentiella kunder gick till jobbet kl 8 och hem vid kl 17. Därför gick jag första dagen upp kl 8 och började ändra på mina rutiner och anpassa mig till den nya verkligheten.

På en arbetsplats kontor med kollegor får du indirekt draghjälp av dem att köra igång. Men ensam hemma eller i en egen lokal är du helt själv och du kan välja att prokrastinera och inte få något gjort eller följa några enkla riutiner. Utan rutiner och lite disciplin ökar stressen du lägger på dig själv som är ganska onödig, egentligen.

För att hjälpa oss lösa upp knuten som hindrar oss skapa rutiner och organisera vår arbetsdag använder vi inspiration. Men, inspiration väntar man inte på, den får man genom att arbeta. Att vänta in inspirationen – och den rätta inspirationen dessutom – löser egentligen ingenting. Om du därför gör en morgonrutin till en möjlighet att finna inspirationen, gör det. Det kan vara så enkelt som att gå till ett stammisställe, cafet runt hörnet där du tar en fika. Skriv ned lite grejer du vill få gjort i ett anteckningsblock. Gör det kravlöst och samtidigt till en rutin.

Börja med att göra detta – skaffa ett bord

Ställ ingen laptop på en hög böcker över en längre tid. Skaffa dig ett riktigt bord istället. Det kan vara det enklaste av bord, men det ska vara ett bord och ingen hög med instabila böcker som ditt arbetsverktyg ska stå på. En aspekt är att det fungerar inte över tid. Det blir en gnagande känsla av ”amatörism”. Du är professionell och ska även ha den inställningen när du värnar om din arbetsplats.

Om arbete hemifrån är nytt för er, gå upp som vanligt och ta den där duschen, frukost och gör som ni skulle tagit er in till ett kontor med kollegor. Och klä på er.

För att lyckas med att arbeta hemifrån måste ni skapa rutiner, organisera er arbetsdag och vara disciplinerade. Avvikelser från rutinerna är normalt och okey till en viss grad. Men för att lyckas i det långa loppet måste ni följa er plan, er rutin. Samtidigt ha ett öppet sinne inför att rutiner förändras och anpassas över tid.

Jobba hemifrån på ett fik

Hitta det som fungerar för er. För egen del har jag gått på kaféer sen jag var en 16 år ung man. Jag som illustratör arbetar hemma, eller i en studio, lokal – ateljé och på kafé. Vissa saker i mitt arbete fungerar ibland bäst att få gjort på ett fik. Exempelvis bokföring, fakturering, läsa in texter som ska illustreras och bildidéer som ska skissas fram. Och så vidare. Sånt som inte kräver större skrymmande verktyg. Det ger mig även ett socialt sammanhang med människor runtomkring mig, dessutom. Stammisar och personal på fiket blir en del av “mina” kollegor.

Kaffe och kaka när jag jobbar hemifrån

Morgonrutinen för att komma igång och jobba hemifrån

Min rutin är att gå upp tidigt, duscha, klä på mig och gör frukost och redo att börja arbeta från 8-9 på förmiddagen. Kollar allmänna nyheter och de som är specifika för min business. Tar en tur med min hund innan jag startar 15-30 minuter. Frisk luft sätter igång hjärnan. Det gör även att jag kommer ut en stund innan jag år in igen. Det finns en logik i det.

Skapa en arbetsplats hemma

Det är viktigt att skapa en dedikerad arbetsplats när man arbetar hemma. En plats det är roligt att gå till. Investera i ett bra bord, en bra stol och varför inte en liten fåtölj ni kan luta er tillbaka i. Olika stolar och sittplatser skapar olika upplevelser och bryter rutinen. Det öppnar upp för att nya insikter och tankar kan flöda friare. Och städa er arbetsplats. Jag gillar både kaffe och te. Och jag uppskattar nymalda kaffebönor. Så jag har en kaffekvarn samt en espressomaskin, pressmaskin och Mocha bryggare. Tepåsar och teblad. En liten mjölkskummare för hemgjord Cappuccino. Detta för att ge mitt arbete hemma lite kvalité på fikat. Sitt inte med en sunkig odiskad kaffebryggare med bränt kaffe som står på hela dagen. Det är mycket roligare på det sättet för min del och ger min arbetsplats ett bättre inramning.

Arbetsplatsen, Stefan Lindblad illustratör

Är det fler än du hemma när du jobbar

Om du bor och lever ihop med en person eller fler människor, är det viktigt att prata igenom situationen när du arbetar hemifrån. Du måste uppehålla en professionell arbetssituation och rutiner och ni måste alla komma överens om vad som gäller för att det ska fungera. Det kan vara att ha strikta arbetstider som att du arbetar mellan kl 08:00 – 17:00, exempelvis. Ganska basic. Men tänk på vad det innebär i praktiken.

Har ni inte en diskmaskin – skaffa en! Eller så får ni acceptera att om disken byggs på under dagen, måste den också diskas upp på kvällen. Helt enkelt sätta upp ramar. Om en eller flera parter inte kan följa dessa ramar då blir inte situationen hållbar i längden.

Ett av de största problemen med att arbeta hemma är att det blir just hemma och att inte få ro att ens sitta och tänka i ensamhet utan att det ses som en öppning att bli störd av yttre faktorer som inte är arbetsrelaterade.

Du riskerar snabbt göra kardinalfelen alla enmansföretagare gör som arbetar hemifrån – göra icke relaterade saker. Och det kommer sluka arbetstimmar du behövt för att just arbeta.

Köp den där diskmaskinen.

Få inspiration och nätverka när du arbetar som frilans

Om du som jag är egenföretagare, frilans, sköter du säkert det mesta själv. När jag inte har ett kunduppdrag som måste bli klart i närtid, så uppdaterar jag min hemsida, bloggar, nätverkar i verkliga livet samt sociala medier. Kollar att fakturor blivit inbetalda. Olika saker som hör till företagandet. Samtidigt är det så viktigt att få lite avstånd till måsten och få ny energi. Varför inte gå till ett museum och se en utställning. Göra saker som fyller på med ny energi och nya infallsvinklar. Cykla runt till de där områden och kvarter du funderat över. Kan det finnas något du kan ta inspiration av i ditt eget skapande.

Kanske skapa ett projekt där du själv är kunden. Sådant kan inspirera en till att utvecklas i kundrelaterade projekt. Jag skapade och gav ut tre målarböcker och en seriebok ”ASHES” helt själv. Det har verkligen påverkat mig positivt.

Kundmöten online och fysiskt

Att boka fysiska möten är inte alltid lätt idag. Och det spelar ingen roll om det är en pandemi eller annat som pågår I samhället. Vi är så digitala I stora delar av världen där pressen att hinna med alla arbetsuppgifter gör att fysiska möten får stryka på foten. Då är det extra viktigt att anamma de utmärkta tekniska lösningar som finns. En är telefon och de fakto ringa folk. Eller använda email, Skype, Zoom, Disicord eller den onlinemöteslösning din kund föredrar.

Ibland kanske du behöver samarbeta med kollegor och kunder I slutna rum med olika projekt. Där bilder och text kan adderas och diskuteras medans ett projekt pågår. Om du liksom mig själv använder CorelDRAW så finns möjlighet att använda den onlinelösning som är utmärkt för just detta – CorelDRAW.app.

Referensbibliotek och verktyg en illustratörs måsten

Innan jag avslutar detta lilla blogginlägg, en sak som fungerat utmärkt för mig är att bygga upp ett referensbibliotek med böcker och sajter online som jag kan hämta inspiration och kunskaper ifrån. När jag tecknar exempelvis kan jag trots att jag är duktig på att teckna människor ibland behöva modeller som visar hur det ser ut när en människa ska tecknas från olika vinklar. I de lägen har jag en liten modell I plast som jag kan röra på armar och ben. Det är mycket tidsparande och gör att de dagar då jag inte är på topp med att teckna, får den support jag då behöver. Skaffa er med andra ord verktyg och hjälpmedel.

Ps. Jag skrev en längre text under 2020 på uppdrag åt Corel. Det var det året pandemin slog till. De bad mig skriv tips om att arbeta hemifrån. Ni kan läsa den texten här >

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts

Kommentera gärna! - Comment, yes!