Stefan Lindblad, Illustratör, Bokomslag, Stielli kommuniikation, Skapa arbetsglädje, Illustration, CorelDRAW, Corel Photo-Paint, photopaint
Böcker-Books | Illustratör

Endast ett av alla bokomslag jag gjort har blivit refuserat i sista minuten. Den här gången, 2016, hände det mig också

Stefan Lindblad, Illustratör, Bokomslag, Stielli kommuniikation, Skapa arbetsglädje, Illustration, CorelDRAW, Corel Photo-Paint, photopaint
Illustration & bokomslag Stefan Lindblad, 2016

Den här illustrationen och bokomslags designen, formgivning, gjordes med en annan boktitel, men jag tog bort titel och författarnamn, utgivare, och har lagt till ny mockup titel och mitt eget namn. Då boken aldrig gavs ut.

Av alla bokomslag jag gjort är det endast ett bokomslag jag gjort som blivit refuserat, och därtill i sista minuten. Det är bara att gilla läget, och inga hard feelings som det heter. Det skedde 2016.

Visst, jag gör om bokomslag, reviderar, lägger till, tar bort – korr helt enkelt, under ett bokomslagdesigns projekt process. Det är inget konstigt, det är legio. Men i sista minuten, innan det mer eller mindre går till tryck – nej.

Men inte desto mindre är det ju tråkigt att det skett. Och eftersom man är sig själv närmast så tycker jag fortfarande mer om ”mitt” bokomslag, än det som sedan gjordes av en helt annan person. Det får man ju också acceptera. Med andra ord, trots att ett samarbetet initialt, både personkemi och brief fungerade riktigt bra under hela tiden fram till sista minuten, fallerade det till slut. Utgivarens referensgrupp protesterade.

Med några år som flutit sedan dess, är det ändå lite roligt att titta på illustrationen och bokomslaget jag gjorde. Det finns ju liksom där i alla fall. Dock aldrig gått i tryck.

Så varför refuserades det i sista minuten kanske ni undrar. Jo, referensgruppen som utgivaren använde sig av ansåg att det – nej, jag behåller det mesta för mig själv, av respekt till utgivaren. Men låt oss i alla fall säga att den röda färgen tydligen spelade in. Men jag anser att det referensgruppen hade som skäl haltade rejält. Okey då (jag har gjort en mockup, bytt ut titel och författares namn trots allt): referensgruppen ansåg att omslaget kändes kommunistiskt. Ja, man kan ju alltid läsa in precis vad man vill i en bild. Det röda, och det klassiska med ”POW!” stjärnan runt knytnäven, som är ett klassisk serietecknings grepp. Klassisk Comic style, ansåg de var kommunistiskt.

Som referens: Se exempel på Google bilder på ”Classic Comic style Fist Pow!

Man ville ha en knytnäve, en comic-känsla med en knytnäve och en känsla av POW! – Det fick man. Man ville ha tecknade människor lite som serier, comics igen – det fick man. Man ville ha en känsla av arbetsglädje hos människorna – det fick man. Och man gillade typsnitten. Man ville ha en comic känsla, och allt fick man – men de i referensgruppen fick en specifik relation, en känsla inför den röda färgen och knytnäven. Och där dog projektet från deras sida.

Färgen passade inte. End of. Den röda färgen gav enligt dem fel känsla. Synd, för utgivaren och jag hade kul när jag jobbade med omslaget. Och det hade varit annorlunda mot den gängse bilden av den genrens bokomslag – självhjälps böcker. Det hade stått ut. Nu blev det traditionellt för den genren istället.

Så kan det vara ibland. Det hade varit helt okey för min egen del att göra om omslaget helt och hållet, totalt annorlunda. Men den möjligheten fick gå till en annan person. Och, ja, trist som det än må vara så får man ju acceptera det och sedan gå vidare med nya projekt.

Stefan Lindblad

Illustratör, Bokomslagsformgivare

Similar Posts