Upphovsrätt gratis?

Idag när vi både läser och hör om hur upphovsrätten naggas i kanten, i och med fildelningsprogrammen, och piratbyråns hyllande och försvarande av deras fria nedladdning
av musik och film, så ställer jag mig frågan: får jag ta över deras lägenheter, bilar och äta deras mat helt gratis utan att de ska kunna bli sura? Nej. Troligen inte. Varför ska då kreativt arbete anses vara helt gratis?

Similar Posts

4 Comments

 1. Hejsan! Du kanske kan svara på min fundering. Jag har under en längre tid funderat på att ge ut min egen roman genom Print-on-Demand. Det jag funderar över är hur jag gör med en framsida/illustration? Hur mycket extra brukar en sådan kosta? Eller vet du någon som du kan tipsa om så att jag får veta?

 2. Just ja. En sak till, hur mycket är författaren inblandad i själva illustrerandet? Alltså processen i sig själv.

 3. Hej Linnea!

  Hur mycket en illustration kostar är dels vem du frågar, alltså vilken illustratör du frågar. Alla har sitt pris. Allt från 5.000-10.000 eller mer än så. Plus moms. Sen tillkommer royalty per sålt exemplar. När det gäller barnböcker tror jag en praxis är 50-50%.

  Om du nu skriver och trycker boken på eget initiativ kanske ni kan komma överrens om något. Den som du samarbetar med. Prisnivå: kolla med http://www.svenskatecknare.se och fråga dem, de har erfarenhet om sånt här.
  De är en förening för illustratörer och grafiska formgivare.

  Hur mycket en författare är inblandad? Det beror på författaren och illustratören. Det vill säga om du som författare har specifika krav och önskemål. Lite grand på vilken nivå du själv vill lägga det hela på. Tänk också på att illustratören är en yrkesperson och kreatör på samma sätt som du som författare och om det är erfaren illustratör så vill hon eller han kunna lägga en hel del av sig själv, sin stil, på omslaget. Bidra helt enklet. Annars blir illustratören lätt låst.

  Det är viktigt att du finner en illustratör vars stil du gillar samt att ni klart och tydligt skriver ett kontrakt innan där ni tar upp alla eventualiteter. Så att det inte blir några frågetecken eller överraskningar. Kommunikation du vet 😉

 4. Jo en sak till.
  För inspiration till omslag, såg i din blogg att det är en fantasy bok du skrivit.
  http://www.cgchannel.com
  och
  Conceptart (nu nedlagd site) denna har några svenskar som skriver på sajten som medlemmar. En ursprungligen webbsida för folk i branschen som det vackert heter. Concept art är illustration till film & dataspel bland annat.

Comments are closed.